Rejestry sprzedaży i produkcji dla sprzedaży bezpośredniej (SB) i rolniczego handlu detalicznego (RHD) oraz nr. partii w identyfikacji produktu

            Rejestry wprowadza się przepisami w celu identyfikacji pochodzenia każdego sprzedanego opakowania produktu i możliwości dokładnego śledzenia jego drogi od producenta do konsumenta. Innymi słowy każde detaliczne opakowanie (wiaderko, słoik, torebka, saszetka) trafiające w ręce osoby kupującej musi być oznaczone, czyli posiadać etykietę a na niej, m.in. pełną nazwę produktu i nr partii. Nr partii jest kluczowy i jest przeniesiony z opakowania zbiorczego, w którym produkt jest przechowywany na etykietę opakowania detalicznego. Pamiętajmy, że można posiadać klika beczek miodu lipowego, ale każda będzie mieć inny nr partii (!). Musi być również wytworzona dokumentacja przepływu produktu (rejestry produkcji i sprzedaży za tydzień (RHD) lub miesiąc (SB), w tym zgromadzone wystawione dla pszczelarza faktury lub wystawione przez pszczelarza rachunki.

            Służby kontrolujące (PIW, IJHARS) prawidłowość procesów wprowadzania do obiegu produktów pasiecznych muszą poznać drogę każdego produktu z pojemnika zbiorczego do opakowania detalicznego, m.in. po nr. partii. Kiedy czyta się etykietę, np. na słoiku z miodem to naniesiony nr partii pozwala dojść do konkretnej beczki, wiadra, w których pszczelarz przechowuje produkt w pracowni. Na słoiku i pojemniku zbiorczym znajduje się ten sam nr partii, oprócz innych danych.

            Trzeba jednak podkreślić, że pełna identyfikowalność produkt jest zapewniona przez: podanie pełnej nazwy produktu i nr partii. To postępowanie umożliwia służbom kontrolnym odnalezienie u pszczelarza wadliwego produktu, kiedy istnieje potrzeba jego wycofania z obiegu (sklep, nabywcy indywidualni) oraz zabezpieczenia produktu wadliwego w pojemnikach zbiorczych, który nie wszedł jeszcze do sprzedaży. Kiedy pszczelarz nie wykaże oznaczeń np. miodów zgromadzonych w pojemnikach zbiorczych, to może to doprowadzić do zajęcia (wstrzymania sprzedaży) całego wyprodukowanego miodu (!), ponieważ nie ma możliwości wskazania pojemnika, z którego konfekcjonowano produkt wadliwy.

Poniżej przykłady podstawowych danych dla oznaczenia, m.in. nr partii dla miodu lipowego w pojemnikach zbiorczych (magazyn u pszczelarza) i słoiku detalicznym (u konsumenta).

Oznaczenie na tych pojemnikach (naklejka, etykieta) ma zawierać dla przykładowego miodu :

Beczka 200 L w magazynie

Słoik gotowy do sprzedaży nalany z tej beczki (*)

Miód lipowy

Miód lipowy

Data pozyskania 20.07.2024

Nie wymagane-

Nr partii: 20.07.2027.

Nr partii: 20.07.2027.

Termin przydatności do spożycia: 20.07.2027.

Termin przydatności do spożycia: 20.07.2027.

(*) Na etykiecie detalicznej należy umieścić jeszcze inne wymagane informacje, ale to pomijamy w tym opracowaniu.

 

Przykładowy rejestr sprzedaży za miesiąc styczeń 2024 (SB, dla RHD tygodniowy)

Data sprzedaży

Rodzaj produktu

Kg (masa netto)

Nr partii

Rodzaj klienta

1.01.2024

Miód lipowy

1,20

20.07.2027

Osoba prywatna/ detal

2.01.2024

Pyłek pszczeli

0,5

24.08.2025

j.w.

3.

Mleczko pszczele

0,01

25.06.2024

j.w.

4.

pierzga

2,3

20.11.2024

FVat 23/2/2024

15.01.2024

Miód rzepakowy

3,6

23.05.2027

Osoba prywatna/detal

17.01.2024.

Miód nawłociowy

2,4

26.09.2027

Rachunek nr 2/01/2024

Razem

 

10,01

   

Prowadząc rejestr sprzedaży podaje się ww. dane.

Nazwę produktu, nr partii, rodzaj klienta. Faktury Rolnik Ryczałtowy (RR - wystawia podmiot kupujący) lub nr rachunku odręcznego wystawionego przez pszczelarza. Rachunki i faktury przechowuje się.

Nie wykazuje się: imion i nazwisk klienta oraz jego adresu, uzyskanych wpływów!!!!

Nie sprzedaje się w RHD i SB do firm skupujących i konfekcjonujących miód.

Przykładowy rejestr produkcji. Z rejestru sprzedaży wynika rejestr produkcji (ale przepisy nie wymieniają obowiązku prowadzenia)

Rodzaj produktu

Data produkcji

Kg (masa netto szacunkowo)

Nr partii

Miód lipowy

20.07.2023

270  (beczka)

20.07.2027

Miód lipowy

21.07.2023

30 (Wiadro plastykowe)

21.07.2027

Mleczko pszczele

25.06.2023

0,5

25.06.2024

Pierzga

20.11.2023

2,3

20.11.2024

Miód rzepakowy

23.05.2023

360 (2 beczki)

23.05.2027

Miód nawłociowy

26.09.2023

200 (beczka)

26.09.2027

       

Opracował dr. Inż. J.Bratkowski